Εκκλησία της Ευαγγελίστριας στη Νεστάνη

Η εκκλησία χτίστηκε το 1840 από τον καλύτερο αρχιτέκτονα της εποχής, τον Λάππα, που λίγο αργότερα έκτισε και τη Μητρόπολη των Αθηνών. Έδρα του Λάππα ήταν το Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Στο κτίσιμο της πρωτοποριακής και ιστορικής αυτής εκκλησίας σημαντικότατο ρόλο έπαιξαν οι άρχοντες και οπλαρχηγοί Ρεβελιωτέοι και προπαντός ο στρατηγός του ρώσικου στρατού Θεοδόσης Ρεβελιώτης (Ρεβελιοτόφ), που έστειλε από τη Ρωσία μεγάλα χρηματικά ποσά για την ανέγερση και αποπεράτωση του σπάνιου αυτού οικοδομήματος.

Για να χτιστεί το τεράστιο για την εποχή αυτή κτίριο χρειάστηκαν πάρα πολλά και διαλεκτά υλικά. Με προσωπική εργασία και βοηθούς τα ζώα τους αποφάσισαν οι πιστοί χριστιανοί να πραγματοποιήσουν αυτόν τον άθλο. Χιλιάδες κυβικά μέτρα πέτρα έφτασαν από το μακρινό Μπαρμπέρι (Αλίσιον όρος) στο χώρο της εκκλησίας. Κουβαλούσαν την πέτρα, την πελέκαγαν και την ανέβαζαν φορτωμένοι στις σκαλωσιές.

Τα θεμέλια της εκκλησίας ξεπερνούν σε βάθος τα 5 μέτρα και το πάχος του τοίχου υπερβαίνει το 1,30 μέτρο. Η ξυλεία μεταφέρονταν από το Τριπήχι (πέρα από την αρχαία Μαντινεία). Όλοι οι Νεστανιώτες (Τσιπιανίτες) δούλευαν εθελοντικά.

Τα Νέα μας

  • 07 Οκτ

    Πιστοποίηση Προτύπου ISO9001

    Το ξενοδοχείο Hondos Classic Hotel & Spa στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση και εδραίωσης του ονόματος του στο χώρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων πρ... read more